Nederlands België BESTEL VIA DE TELEFOON: +32 080029990
KIES DE TAAL NL FR Blog
KIES DE TAAL NL FR
Rekken logo
LOGIN
REGISTRAZIES

Alta Langa DOCG: Piemontese klassieke methode bubbels

De mousserende wijn geboren in Piemonte

Alta Langa DOCG: le bollicine Metodo Classico piemontesi

Het is op de heuvels van Piemonte, waar de zon de wijngaarden streelt, dat wat wordt overwogen tot leven komt een van de beste mousserende wijnen in de omgeving, gewaardeerd in heel Italië.

deAlta Langa DOCG het is hier geboren, tussen de provincies Asti, Cuneo en Alessandria, volgens traditionele methoden die sinds de negentiende eeuw met zorg en passie zijn overgeleverd. Een strikte verordening reguleert de productie, met respect voor de geschiedenis en uitstekende aromatische kenmerken.

 

Geschiedenis en productiegebied van de Alta Langa DOCG

 

Productiegebied voor mousserende wijn Alta Langa DOCG

 

De oorsprong vanAlta Langa DOCG dateert uit het midden van de XNUMXe eeuw. De Franse wijnstokken geplant door de markies Leopoldo Incisa in de provincie Alessandria werden niet goed ontvangen door wijnmakers, die buitenlandse druiven niet op prijs stelden. In 1848 besloot Carlo Gancia dus een revolutie teweeg te brengen in de lokale productie door middel van trainingservaringen in Frankrijk. In Reims, waar hij naartoe verhuisde, leerde hij de productiemethode van de fijne lokale Champagne en hij nam het mee naar Italië in 1850, en werd degene die de regels van de eerste Italiaanse klassieke methode vaststelde. Zo werden geboren Piemontese Alta Langa bubbels, vandaag de trots van het hele schiereiland.

 

Alleen in de de jaren negentigde belangrijkste producenten van deze wijn hebben echter traditionele methoden voor de teelt van de wijnstokken en voor de vinificatie toegepast, waardoor de Alta Langa naar de Oorsprongsbenaming, verkregen in twee tranches: de DOC in 2002 en de DOCG in 2011.

 

Respect voor deze denominaties vereist een zeer zorgvuldige selectie van de productiegebieden, die zich tussen de provincies Cuneo, Asti en Alessandria. zijn de klei-kalkrijke mergelbodems om de wijnstokken te voorzien van alles wat ze nodig hebben om sterk te worden en de productie van deze wijn - de koning van Piemontese mousserende wijnen - mogelijk te maken, op voorwaarde dat ze zich bevinden in de heuvels, op plaatsen met een lage luchtvochtigheid en op minimaal 250 meter boven zeeniveau.

 

Een strikte regelgeving voor een oude en kostbare wijn

 

De productie van Alta Langa DOCG volgt een Strikte discipline, zowel in de keuze van de teeltgebieden als in de productiemethoden en verfijning.

 

De Alta Langa Klassieke Methode is er één vintage witte of rosé mousserende wijn (ook reserve) geproduceerd door geselecteerde wijngaarden, behorend tot de variëteiten van Pinot Noir e Chardonnay. Deze kunnen alleen of gemengd worden gebruikt, voor een percentage variërend van 90 tot 100%.

 

De tuchtregeling voorziet in een minimale dichtheid van 4.000 exemplaren per hectare en een teelt volgens methodes zonder te forceren, met behulp van de lage leiboom en - in de juiste periode - traditionele Guyot- of aangespoorde cordonsnoei. Zodra de druivenoogst is voltooid en de wijn is verkregen, laat men deze gisten hergisting op fles gedurende minimaal 30 maanden.

 

Elk van deze fasen, van teelt tot botteling, moet met de hand worden uitgevoerd en uitsluitend in Piemonte, om een ​​authentieke Alta Langa DOCG tot leven te brengen, begiftigd met alle aromatische kenmerken die door de specificatie worden geaccepteerd.

 

Ontkurk een fles Blanc de Blancs Klassiek Hoog Reserve, betekent het waarderen ervan strogele of gouden kleur, de geur doet denken aan die van gist en knapperig broodmaar ook verdwalen in een harmonieuze en intense smaak.

In zijn rosé versie deze wijn - beschouwd als een van de beste Piemontese bubbels - verovert het reukvermogen met zijn geur variërend van citrus tot kruidig en het gehemelte met het zijne volmondige scherpte.

 

Alta Langa DOCG in de keuken: de beste combinaties

 

Elke zichzelf respecterende wijn vraagt ​​om een ​​adequate gastronomische combinatie en de Alta Langa is niet anders. Fris en aromatisch, dat is deze wijn geschikt voor elke gang van de maaltijd en geeft ook enorm veel voldoening om te begeleiden voorgerechten en voorgerechten.

 

Het best mogelijke huwelijk is degene die de Alta Langa Classic Method naast de ziet typische gerechten uit de Piemontese traditie, vooral die met de zeer gewaardeerde Witte truffel. Het gaat echter ook heel goed samen met friet, fondue en kaas (vooral een goede Parmezaanse kaas), maar ook met vis, zeevruchten en groentegerechten, terwijl voor de cursussen van wit en rood vlees respectievelijk zijn de versies Riserva en Rosè beter geschikt.

De elegantie van deze wijn versterkt de smaken van zowel land als zee en wordt een uitstekende metgezel ook voor risotto's, pasta's en andere voorgerechten.

 

 

Laat je leiden door de experts van Svinando en kies voor de Piedmontese Classic Method bubbels Alta Langa DOCG voor een unieke ervaring!

SNELLE BEZORGING
Gratis retourneren
Tevreden of terugbetaald
Verzending volgen
Toegewijde hulp