Nederlands België BESTEL VIA DE TELEFOON: +32 080029990
KIES DE TAAL NL FR Blog
KIES DE TAAL NL FR
Rekken logo
LOGIN
REGISTRAZIES

De nieuwe wijnlanden: Hongaarse wijnen ontdekken

Wijnbouw in Hongarije

I nuovi Paesi del vino: alla scoperta dei vini ungheresi

Land van kastelen en charmante steden, Hongarije het heeft veel te bieden aan liefhebbers van natuur, kunst en cultuur, maar het is ook een populaire bestemming voor liefhebbers van eten en wijnjuwelen. Het krediet gaat naar de Hongaarse wijnen, geboren uit vruchtbare grond en oude wijntradities.

Na een drastische tegenslag tussen de XNUMXe en XNUMXe eeuw, Hongarije keert terug naar de schittering, dankzij echte en veelzijdige producten die niets te benijden hebben bij de anderen buitenlandse wijnen!

 

Hongaarse wijnen: een stukje geschiedenis

 

Met zijn vulkanische bodems die rijk zijn aan kalksteen, is Hongarije een interessante plaats geworden voor de productie van wijn sinds de tijd van de Oude Romeinen, die als eersten begrepen hoe ze de milieukenmerken van het gebied konden benutten en daar de eerste wijngaarden aanplantten. Tussen XNUMXe en XNUMXe eeuw, waren het eerst de Magyaren en daarna de Mongolen die een meer bewuste teelt ontwikkelden, maar pas in de XNUMXe eeuw werd een standaard vastgesteld, vooral voor de productie van de prestigieuze Tokaji Aszu. De ontdekking van Botrytis cinerea, wetenschappelijke naam van de “edele schimmel”, was cruciaal om een ​​verandering door te voeren in de productie van Hongaarse wijnen, die tot het midden van de XNUMXe eeuw een gouden eeuw beleefden.

 

Om de dramatische stilstand van de Europese productie te veroorzaken was de verspreiding van phylloxera, een parasiet uit Amerika die in staat is om de wortels en bladeren van de wijnstokken te vernietigen en de dood van de planten te veroorzaken. Dit insect heeft de geschiedenis van de wijnbouw op ons continent volledig veranderd, maar in Hongarije was het slechts een van de grote obstakels voor de wijnproductie. De Wereldoorlogen en de communistische hegemonie - met de massale export naar de Sovjet-Unie - vertraagde ook het herstel, maar vandaag komt het Hongarije van de wijn weer tot leven, dankzij een steeds geavanceerder productiesysteem en een kostbare herontdekking van tradities.

 

De beroemdste druivensoorten van Hongarije en hun kenmerken

 

Hongaarse witte wijn

 

Vandaag kan Hongarije opscheppen 22 wijngebieden, allemaal gekenmerkt door de BOB-status. Onder deze is de bekendste en belangrijkste vanuit historisch oogpunt Tokaj-Hegyalja, teeltgebied van een van de meest prestigieuze lokale wijnstokken: de furmint.

 

Deze druif met witte bessen, afkomstig uit Oost-Hongarije, komt het meest voor in de wijngebieden van het land en wordt voornamelijk gebruikt - vaak in combinatie met andere variëteiten, zoals Hárslevelü, Oremus en witte en gele Muscat - voor de productie van de meest beroemde Hongaarse wijn, de Tokaji Aszu, ook bekend in het buitenland en gedefinieerd door Lodewijk XIV van Frankrijk "Koning der wijnen en wijn der koningen".

Eerste wijn die is afgeleid van verdorde en aangetaste vruchten Botrytis cinerea, wordt het tegenwoordig geproduceerd door een deel van de door schimmel aangetaste bessen toe te voegen aan de normale Furmint-druiven.

 

Onder de variëteiten met witte bessen die worden verbouwd voor de productie van Hongaarse wijnen, is ook de wijnstok herontdekt Keknyelu, gekenmerkt door een late rijping en een complexe en beperkte teelt. Er is dan de Olaszrizling, enorm populair als aperitief, maar ook geschikt voor de productie van intense emmers, de Szürkebarát, een variëteit van Pinot gris die rijke en aromatische wijnen produceert, en de Tramini, geurig en kruidig. Ook bekend als Traminer, het is van deze wijnstok dat hij wordt geboren Tuzko Traminer 2021, een elegante, fijne witte wijn met een intens aroma.

 

Ook opmerkelijk zijn de rode druivensoorten, de fruitige Kadarka en Kekoporto, de frisse en zure KekfrankosEn Zweigelt, in staat om volle wijnen met een opmerkelijke zuurgraad tot leven te brengen.

 

Hongaarse wijn en eten - de beste combinaties van eten

 

Jarenlang heeft de Hongaarse gastronomie de smaak en het aroma van de beroemdste wijnen van het land verbeterd, maar deze kunnen dankzij hun veelzijdigheid worden gecombineerd met land- en zeegerechten van alle tradities.

 

De typische Hongaarse wijn Tokaji, fris en aromatisch, het is uitstekend als aperitivo, maar komt het beste tot zijn recht in combinatie met vis menuevenals blauwe kazen. Uitstekend voor zee smaken zijn ook de Keknyelu, met zijn licht kruidige afdronk, de Olaszrizling, met zijn exotische tonen, en de Kadarka, in staat om zijn fruitige aroma perfect te combineren met visgerechten.

 

Liefhebbers van pittig eten vinden een prima aanvulling in de zoetere Hongaarse witte wijnen, zoals een buon Tramini of Hárslevelű, zelfs beter als met een laag alcoholgehalte. Voor de vlees menu de beste combinatie is te vinden in fruitige rode wijnen (Kadarka) of in zure (Kekfrankos) - in het geval van vet vlees - omdat ze het gehemelte kunnen verfrissen en verlichten.

 

Wie een typisch Hongaarse wijn wil combineren met traditionele Italiaanse gerechten, zoals pasta met tomatensaus of een goede pizza, kiest het best voor lichte en zure wijnen, zoals een uitstekende Kekfrankos rood.

 

Vergeet ten slotte de desserts niet, de perfecte afsluiting van elke goede maaltijd. Een zichzelf respecterend dessert kan worden verbeterd door een Tramini of van een Tokaji, zoete en aromatische Hongaarse witte wijnen, voor een onvergetelijke smaakexplosie!

 

 

Heb je genoten van deze reis door de Hongaarse wijntraditie? Blijf de wereld van wijnen ontdekken dankzij Svinando en zijn brede selectie aan producten!

SNELLE BEZORGING
Gratis retourneren
Tevreden of terugbetaald
Verzending volgen
Toegewijde hulp